perssonality.blogg.se

Perssonality är en blogg tänkt handla om mina hundar och katter, skrivandet, migrän och mig själv i största allmänhet.

Författarpresentation - Anethe Bergendahl

Kategori: Allmänt

Jag har fått en till författarvän. Hon heter Anethe Bergendahl och bor i Lund. Jag har följt henne till och från ganska länge i skrivforum, hon har jobbat hårt för att få sin debutbok klar. Någon gång i höstas eller vintras började vi prata lite mer med varandra och nu hörs vi av varje vecka!

Det gläder mig mycket att ha en sån här skrivarvän. Vi diskuterar inte våra manus med varandra (än, vem vet senare?) men vi följs åt och strävar efter samma saker. Hennes mejl och inlägg gör mig alltid glad, och det känns väldigt roligt att vi ska gå på kurs för Kimselius tillsammans! Jag tycker det ska bli fantastiskt roligt att träffa henne IRL för hon verkar vara en så underbart varm och go person!

En annan sak jag tycker om är att höra andra författare berätta om sig själva. Hur länge har de skrivit? Vilka rutiner har de? Hur gör de? Vad som helst! Jag läser gärna reportagen i tidningen SKRIVA och studerar bilderna av deras skrivlyor. Och tänk, numera har jag ju en egen sådan. Jag delar utrymmet med andra, visst, men det är ändå MIN egen vrå. Det jag lägger där - ligger kvar orört när jag kommer tillbaka vare sig det tar fem minuter eller fem dagar!

Jag har bett Anethe skriva en presenstation av sig själv att lägga på min blogg. Och jag ska försöka att bli bättre på att göra reklam för både hennes och min bok. Mest min, såklart. Men båda har att vinna på att visa upp att vi finns och jag skulle gissa att hon ligger lite steget före mig i marknadsföring så kanske jag kan bli lite modigare ;-)

Här kommer hennes presentation =) läs och njut! För det gjorde jag <3

-----------

Hej Åsa!

Ända sedan jag var liten flicka så gillade jag att skriva. Skrev dagböcker och började tidigt skriva noveller till Starlet och Mitt Livs Novell. Kommer du ihåg de tidningarna?

 Höstterminen 2014 och vårterminen 2015= 1 år, gick jag på Österlens Folkhögskola en "Skrivarkurs på distans" en kreativ skrivutbildning. När jag påbörjade hösten 2014 föddes sakta min idè om att skriva en feelgoodroman, och en synopsis blev till under den terminen. Varför jag valde feelgoodgenren? Det var för att jag själva älskar att både läsa och se filmer som handlar om just detta, att lämna läsaren eller tittaren en så kallad "Må bra känsla" efteråt. En bra feelgood bok/film ska innehålla vänskap, kärlek, svek.

 Under vårterminen 2015 inleddes alltså första kapitlet av min feelgoodroman "Livat blir aldrig som man tänkt" Titeln fick jag till mig väldigt snabbt, tror det var under synopsen faktiskt. Boken har skrivits periodvis i växlande fart på grund av heltidsarbete, flytt till annan stad.  Samtidigt under själva bokprocessen gick jag två skrivkurser på distans hos Jorun Modèn, författarkurs 1 & 2, mycket inspirerande och lärorikt. Dessutom får man både feedback från andra skribenter och läraren som utvecklade mitt skrivande oerhört mycket.

 Boken är skriven väldigt hoppande det vill säga jag har INTE skrivit kapitlen rakt efter varandra, utan helt på olika ställen. Under bokens utveckling har jag pusslat ihop med kapitlen i den ordningen som passade in. 

Men sammanlagt har det tagit 2,5 år att skriva boken och 6 månaders redigering innan utgivning på egen hand via Publit i aug/sept 2017. 

 Mina rutiner för skrivandet är: 

Att skriva varje dag, blir ibland inte så.

Att läsa mycket böcker, jag har alltid 4-5 böcker igång samtidigt eftersom jag gillar att variera mig.

Att göra en grundlig research är bra så inga missar kan läsas senare i boken. 

--------------

Tusen tack, Anethe! Och ja, vem minns inte Starlet och Min Livs Novell? Speciellt den sistnämnda kan jag sakna mycket! Tänk om jag någon gång har läst någon av dina? =) Jag ska skriva ihop något till dig i veckan! Många kramar min vän =) <3